Pink Girl Notes

#PopIt! Πώς να διαλέξεις, να σερβίρεις και να απολαύσεις σωστά τη σαμπάνια.

Dec. 12, 2012

 

champagne 3

Κάθε φορά που ακούγεται το ποπ από το άνοιγμα μιας σαμπάνιας είναι κι ένας λόγος για γιορτή. Από την εποχή της γαλλικής αυλής, στη οποία αποδίδεται και η ταύτισή της με την πολυτέλεια, η σαμπάνια είναι το ποτό της χαράς που αναβλύζει σαν τις φυσαλίδες της. Κι απ’ ότι φαίνεται είναι και το κατάλληλο ποτό για να ξορκίσουμε τη μιζέρια, αν λάβουμε υπόψη το νέο ρεκόρ κατανάλωσης που σημειώθηκε φέτος εν μέσω κρίσης σύμφωνα με τους Γάλλους παραγωγούς του ευγενούς αυτού κρασιού. Σαν τέτοιο βέβαια έχει και τις ιδιαιτερότητές του.  Μην ανησυχείς όμως. Μετά από αυτόν τον μίνι οδηγό που σου ετοίμασα θα γίνεις (ή τουλάχιστον θα μπορείς να περάσεις για) εξπέρ! Ξεκινάμε;

#1 Πώς να τη διαλέξεις;

  • Αν η ετικέτα δεν γράφει ότι προέρχεται από την περιοχή Καμπανία (Champagne) της βορειοανατολικής Γαλλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές l’ Aube, le Marne, l’ Aisne, la Haute-Marne, la Seine et Marne, τότε μόλις αγοράσατε απλώς ένα αφρώδες κρασί. Και ποια η διαφορά; Η συγκεκριμένη περιοχή φημίζεται παγκόσμια γιατί από τους αμπελώνες της παράγεται με την méthode Champenoise’ το καλύτερης ποιότητας αφρώδες κρασί. Οι φυσαλίδες του είναι φίνες, η γεύση χαρακτηριστικά ξηρή και έχει ένα εξαιρετικό χρυσό χρώμα. Τα υπόλοιπα αφρώδη κρασιά -αν και μπορεί να είναι εξίσου ξηρά και γεμάτα φυσαλίδες- δεν διαθέτουν την ντελικάτη γεύση της σαμπάνιας, αποτέλεσμα της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής, του ψυχρού κλίματος που επικρατεί εκεί σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, των αυστηρών κανόνων παραγωγής και του ότι αφήνεται να ωριμάσει για όχι λιγότερο από 18 μήνες σε υπόγεια κελάρια μέσα σε μακρούς, σκοτεινούς, υγρούς διαδρόμους, δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη.
  • Οι χαρακτηρισμοί “Pinot Noir“, “Chardonnay” και “Pinot Meunier” προσδιορίζουν τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας.
  • Υπάρχουν τρία είδη σαμπάνιας. Αυτές που καταναλώνουμε συνήθως είναι οι non-vintage, οι απλούστερες στη γεύση που αντιπροσωπεύουν και το 75% της παραγωγής. Χωρίζονται σε brut (ξηρές και άγλυκες) και τις όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πλέον semi brut (ημίγλυκες). Για μια πραγματικά ιδιαίτερη περίσταση, όμως, καλύτερα να διαλέξετε μια vintage ή αλλιώς millesime. Είναι ανώτερης ποιότητας, καθώς κυκλοφορούν μόνο τις χρονιές που οι παραγωγοί κρίνουν ότι η σοδειά ήταν υψηλών προδιαγραφών. Φυσικά, εκτός από φινέτσα είναι ανώτερες και σε τιμή. Πιο δυσπρόσιτες ακόμα, οι prestige cuvée, σπάνιες και ιδιαίτερες, αποτελούν ότι πιο κορυφαίο έχει να επιδείξει η γκάμα κάθε παραγωγού. Για να πετύχεις ένα τέτοιο μίγμα χρειάζεσαι τις καλύτερες χρονιές, το καλύτερο κομμάτι του αμπελώνα, και το υγρότερο σημείο στο κελάρι. Και πάλι δεν είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρεις.
  • Τρία στοιχεία καθορίζουν την ποιότητα της σαμπάνιας. Το χαρακτηριστικό πολύπλοκο και σύνθετο άρωμα, η λαμπρότητα στο χρώμα, και οι φυσαλίδες οι οποίες θα πρέπει να έχουν μεγάλη ροή, διάρκεια και μικροσκοπικό μέγεθος.
  • H πιο φημισμένη σαμπάνια σήμερα είναι η Dom Pérignon. Ο οίκος Moet & Chandon ονόμασε έτσι την vintage σαμπάνια του προς τιμή του διάσημου μοναχού του Αββαείου του Hautvillers που συστηματοποίησε το 17ομ.Χ. τη διαδικασία παραγωγής που έπρεπε να ακολουθείται προκειμένου ένα αφρώδες κρασί να λέγεται σαμπάνια.

champagne

 

#2 Πώς να την ανοίξεις;

Η εικόνα με το μπουκάλι να αναδεύεται με μανία, τον φελλό να εκτοξεύεται στο ταβάνι και το περιεχόμενο του μπουκαλιού σε όποιον ατυχή βρίσκεται εκεί γύρω ανήκει στα αποδυτήρια, άντε και τον τελικό του Grand Prix. Ποιος θέλει να χάσει το μισό από το πολύτιμο προϊόν, αλλά και τις πολυπόθητες φυσαλίδες που του χαρίζουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το μυστικό εδώ είναι να κινηθείτε αθόρυβα απομακρύνοντας το μπουκάλι από το φελλό και όχι το αντίστροφο. Βγάζετε το αλουμινένιο περιτύλιγμα του φελλού – ή muselet όπως ονομάζεται χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του- και ξεσφίγγετε το σύρμα που τον ασφαλίζει. Κρατάτε το φελλό σταθερό και αρχίζετε να περιστρέφετε με απαλές κινήσεις το μπουκάλι μέχρι να ακούσετε έναν διακριτικό ήχο, αυτό που χαρακτηριστικά οι Γάλλοι αποκαλούν “αναστεναγμό μίας άτακτης δούκισσας”. Αν καταφέρατε να μην ξεφύγει σταγόνα, το πετύχατε.

 

Πώς να την σερβίρεις;

Πιάνετε το μπουκάλι βάζοντας τον αντίχειρά σας στην εσοχή που βρίσκεται στον πάτο του και απλώνετε τα υπόλοιπα δάχτυλα κατά μήκος του μπουκαλιού. Αυτό θα σας δώσει μια σταθερή λαβή για να αρχίσετε να αρχίσετε να σερβίρετε.

Η ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσετε τη σαμπάνια είναι οι 8-10ºC. Είκοσι λεπτά σε μια σαμπανιέρα με πάγο και παγωμένο νερό είναι ο ιδανικός τρόπος να την κρυώσετε. Αν δεν έχετε σαμπανιέρα μπορείτε να την αφήσετε για 4 ώρες στο ψυγείο –προσοχή όχι στην κατάψυξη!- πριν τη σερβίρετε, αλλά μην την ξεχάσετε γιατί θα την χάσετε. Η μακρά παραμονή στο ψυγείο αλλοιώνει τη γεύση της.

Η σαμπάνια σερβίρεται γεμίζοντας το ποτήρι ελάχιστα πιο πάνω από τη μέση και όχι ξεχειλίζοντάς το.

Ποιό είναι το σωστό ποτήρι: Όσο κι αν η μαμά σας επιμένει να σας δώσει εκείνα τα στρογγυλά ποτήρια σαμπάνιας που έχει από τα ‘70s και όσο cult κι αν σας φαίνεται η ιδέα, οι ειδικοί θα διαφωνήσουν. Οι “coupes à champagne” που ο μύθος τις θέλει να σχεδιάστηκαν με καλούπι το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας, έχουν σωστά αντικατασταθεί από το λεγόμενο flute, ένα πιο μακρόστενο, εξίσου ντελικάτο ποτήρι που χάρη στο μικρό του στόμιο διατηρεί περισσότερη ώρα τη σωστή θερμοκρασία, κρατάει τις φυσαλίδες ζωντανές δίνοντάς τους χώρο να ‘ταξιδέψουν’ και να έχουν διάρκεια, και συγκεντρώνει το άρωμα κατευθείαν στη μύτη μας με κάθε γουλιά που πίνουμε. Η σαμπάνια μάλιστα προτιμάει κρυστάλλινο ποτήρι. Όχι ότι τα άλλα τα σνομπάρει, αλλά η επιφάνεια του κρυστάλλου είναι πιο σκληρή προκαλώντας έτσι ακόμη περισσότερες φυσαλίδες, που είναι και το ζητούμενο. Οι παλιοί bon viveurs θυμούνται ειδικά gadgets, πολύ της μόδας στην εποχή, που λειτουργούσαν σαν αναδευτήρες για να ξαναζωντανεύουν τις φυσαλίδες σε ένα ποτήρι ‘ξεθυμασμένης΄ σαμπάνιας.

champagne 2H Jacqueline Bisset φωτογραφημένη από τον Terry O’Neill το 1966. 

Με τι να την συνοδεύσεις; 

Η σαμπάνια ‘δένει’ εξαιρετικά με:

  • Τυριά, από camembert μέχρι γραβιέρα
  • Ψαρικά και θαλασσινά, ιδιαίτερα σολωμό, αστακό και οστρακοειδή
  • Ασιατική κουζίνα, από spring rolls μέχρι sushi που μάλιστα θεωρείται ιδανικό συνοδευτικό
  • Φρούτα: Οι φράουλες είναι must και οι τάρτες φρούτων ενισχύουν τη γεύση μιας demi-brut ή ροζέ σαμπάνιας.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, οι γευσιγνώστες δεν εγκρίνουν το ‘πάντρεμά’ της με σοκολάτα ή χαβιάρι.

Νομίζω πρέπει πλέον να αισθάνεσαι ready to pop it!

 

À bientôt!

Something extra: Λατρεύεις κι εσύ τα κοκτέιλ σαμπάνιας;

Με μια απλή σαμπάνια επιτρέπεται να πειραματιστούμε με αναμείξεις. Οι μεγαλύτερες ιστορίες αγαπης στην ιστορία των κοκτέιλ σαμπάνιας είναι:

♥ Σαμπάνια + πολτός από φρέσκα ροδάκινα (ή χυμός ροδάκινο) =Bellini

♥ Σαμπάνια + Crème de Cassis= Kir Royale

♥ Σαμπάνια + χυμός πορτοκάλι = Mimosa (κλασσικό κοκτέιλ για το New Year’s brunch!)

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο MADAME FIGARO Δεκεμβρίου.