Pink Girl Notes

Τι αποκαλύπτουν τα ρούχα σου για σένα;

Nov. 17, 2015

the way we dress

Chiara Ferragni | Anya Ziourova | Leandra Medine | Evangelie Smyrniotaki

Ο τρόπος που ντυνόμαστε μιλάει από μόνος του: για την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, για την ιστορία μας, τις συνειδητές ή ασυνείδητες επιθυμίες μας. Tα ρούχα μιλάνε και για συναισθήματα. Θυμός, ντροπή, χαρά, νοσταλγία …

Ρωτήσαμε την κλινική ψυχολόγο και ιδρύτρια του PsySupport, Ιωάννα Κώστα, τι αποκαλύπτουν τα ρούχα για τον συναισθηματικό μας κόσμο; Και οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές!

 

Γιατί τα ρούχα είναι τόσο ενδεικτικά για τον συναισθηματικό μας κόσμο;

Επειδή αποτελούν τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και κοινωνικού κόσμου. Είναι αυτό το κάτιπου εξακολουθεί να είναι ακόμα κομμάτι του εαυτού μας αλλά ανήκει ήδη και στον εξωτερικόκόσμο. Πρόκειται για μια διασύνδεση μεταξύ των δύο αυτών κόσμων. Το ρούχο προορίζεται να μεταφέρει ένα μήνυμα σε εμάς τους ίδιους αλλά και στους άλλους.

 

Τα ρούχα μας μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή μας;

Τουλάχιστον αυτό νομίζουμε! Ποιος, μετά από μία δύσκολη μέρα δεν θέλει να βάλει ένα καινούριο ρούχο για να του αλλάξει την διάθεση; Αυτή η συμπεριφορά βασίζεται στην ιδέα ότιη διάθεσή μας «εμποτίζεται» στα ρούχα μας, σαν να υπάρχει μια διαπερατότητα μεταξύ τουμέσα και του έξω. Μερικές φορές λοιπόν αυτό λειτουργεί! Εφόσον πάνω απ’όλα καταφέρουμε να πείσουμε τον εαυτό μας.

Η άλλη εξήγηση είναι ότι έχουμε την τάση να βλέπουμε το ένδυμα ως φορέα μιας ιστορίας.Αγοράζοντάς το γίνεται ένας τρόπος να οικειοποιηθούμε μια άλλη εικόνα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό: το άτομο διαμορφώνεται παίρνοντας στοιχεία από την εικόνα τρίτων τα οποία στη συνέχεια τα κάνει δικά του αφομοιώνοντας τα.

 

Τι γίνεται με εκείνους τους ανθρώπους που ντύνονται πάντα με το ίδιο χρώμα ή με τα ίδια ρούχα;

Υπάρχουν πολλές πιθανές ερμηνείες, οι οποίες εξαρτώνται από την προσωπική ιστορία του καθενός. Σε γενικές γραμμές, αυτού του είδους η συμπεριφορά αναφέρεται στην εικόνα(δηλαδή πνευματική αναπαράσταση) που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Η εμμονή σε κάποιο ένδυμα μπορεί να είναι η υποστήριξη (συμβολικά) που χρειάζεται το άτομο για μιαψυχική ταυτότητα λιγότερο ή περισσότερο αμφιταλαντευόμενη. Το να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να είναι πάντα ο ίδιος είναι ένας τρόπος για να ενισχύσει την εύθραυστη αυτή ταυτότητα. Κάτι που τον κάνει να πιστεύει υποσυνείδητα ότι η αλλαγή του ενδυματολογικού στυλ θα επιφέρει καταστροφική αλλαγή στον ίδιο σαν ψυχική οντότητα.

 

Γιατί κάποιοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία από κάποιους άλλους στο τι θα φορέσουν;

Το να αποδίδει κάποιος εξέχουσα σημασία στην εμφάνισή του μαρτυρά συνήθως την επιθυμίατου να αντισταθμίσει την ναρκισσιστική του ευθραυστότητα. Αν κάποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει συνεχώς ότι έχει ακριβώς το σωστό ρούχο συνδυασμένο με το κατάλληλο αξεσουάρ για την κάθε περίσταση κ.λ.π. Αυτός είναιένας τρόπος για να στηρίξει και να υποστηρίξει το άτομο την ναρκισσιστική του ακεραιότηταπάνω στην εξωτερική του εμφάνιση. Αντίθετα, άτομα τα οποία δεν δίνουν καμία σημασία στην εμφάνισή τους και δεν συζητούν ποτέ γι΄αυτό, δεν υπάρχουν, εκτός από παθολογικές περιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ντύνονται “όπως όλος ο κόσμος” ή “για να περάσουναπαρατήρητοι.” Τέτοιου είδους δηλώσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μήπως το άτομο φοβάται να παρουσιαστεί δημοσίως; Μήπως αισθάνεται την ανάγκη να κρυφτεί μπαίνοντας σε ένα ρούχο που θυμίζει περισσότερο στολή passe partout; Το μόνο σίγουρο είναι ότι με όποιον τρόπο και αν ντυνόμαστε και ό,τι σημασία και αν του αποδίδει ο καθένας, το ντύσιμο δίνει πάντα πληροφορίες για εμάς!

 

À bientôt!

 

Something extra: H Ιωάννα Κώστα, Κλινική Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Παιδοψυχολογία, έκανε πραγματικότητα στην Ελλάδα την online συμβουλευτική-ψυχοθεραπεία. Μάθε στο  www.psysupport.net τι ακριβώς είναι και ποια τα οφέλη της για τον ασθενή.  Όπως για παράδειγμα το χαμηλότερο κόστος, ότι μπορείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας, το ευέλικτο ωράριο και η πρόσβαση σε αυτή ακόμη κι αν μένετε σε απομακρυσμένες περιοχές ή για προσωπικούς λόγους (υγείας ή άλλους) δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να μετακινηθείτε.

Και η πρώτη συνεδρία είναι δωρεάν!

psysupport.net